E sâmbătă, într-un început friguros de octombrie, iar prin geamul de la bucătărie, observ oameni trecând zgribuliți pe stradă. Vremea neprietenoasă te invită parcă să rămâi în casă. Astăzi, mama face 49 de ani. Este prima oară când putem să aniversăm ziua de naștere a cuiva în liniște.
Strânși cu toții la căldură, ne bucurăm de noua atmosferă de acasă. În familia mea, zilele de naștere începeau haotic și se terminau cu certuri și scandaluri. Cauza principală era tatăl meu. Era beat mereu. Acum un an și ceva de zile, părinții mei au divorțat. Tata a plecat de acasă. Nu știm unde. Acum însă e liniște.
Anul acesta am vrut să o răsfăț pe mama de ziua ei. O merită. Cu ceva bani strânși și bursa de la liceu, am făcut tot posibilul să-i cumpăr un cadou frumos. Am mai luat prăjituri, suc, pizza și șampanie.
Fotoreportajul a fost publicat de local.cultartes.com, iar varianta integrală se regăsește aici.
Vlad Roșianu are 18 ani și este pasionat de fotografie. A crescut în cartierul Ferentari și în timp ce își urma pasiunile în cadrul trupei de teatru Playhood și învăța pe cont propriu să devină fotograf profesionist, lucra ca vânzător la supermarket pentru a-și putea continua școala.
Până să primească primul aparat foto, poza cu telefonul. Cam orice: oameni, clădiri, animale, însă preferații lui erau norii, fiindcă sunt unicat, nu vezi de două ori aceeași formă. În prima fotografie realizată cu aparatul a surprins-o pe bunica lui în timp ce cosea o pernă în camera ei. O fotografie făcută fără prea multe detalii tehnice, în care Vlad a vrut să o surprindă pe mamaie așa cum o vede el: o femeie super harnică la o vârstă înaintată, care nu se lasă la greu și trece peste obstacolele care i se ivesc în cale.
În aprilie 2021, Vlad Roșianu a avut prima expoziție la Studiourile Ferentari: #NESEMNIFICATIV.
A scris despre cum a început totul într-un alt articol de pe site. Acesta poate fi găsit aici.
Fotoreportajul de față a apărut în urma proiectului “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, unde adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, vorbesc despre cultura romă prin articole, interviuri sau fotografii realizate de ei, beneficiind de ajutorul unor specialiști în jurnalism sau fotojurnalism. Fotografa Ioana Moldovan este îndrumătorul lor în ceea ce privește fotografia documentară.