Meniu Închide

Interviu cu Ionuț Oprea // PlayHood, trupa de teatru unde sute de tineri au pus oglinda în fața societății românești

Ionuț Oprea a pornit în 2013 un mic proiect: formarea unei trupe de teatru cu câțiva elevi de la școala nr. 136 din Ferentari. La scurt timp i s-a alăturat Mădălina Dorobanțu și au mers departe.

În anii care au urmat, prin atelierele de teatru și mentoratele construite de aceștia au trecut sute de copii și adolescenți. “Unii dintre ei cu niște povești de viață de coșmar, trecuți prin traume care nu pot fi descrise, care nu doar că nu și-au pierdut mințile sau au căzut în disperare, dar au puterea să lupte, să își dorească să fie mai buni, să te lovească în plex cu autoironie și umor, să transforme banalitatea răului trăit în obiect de artă”, spune Ionuț Oprea.

În timp au luat naștere trupa PlayHood și Studiourile Ferentari. Am aflat de PlayHood acum câțiva ani, aveam câțiva prieteni care mergeau mai mereu acolo, la repetiții sau întâlniri care la vremea aceea se țineau acasă la Ionuț și Mădălina. Într-o zi m-au invitat și pe mine, poate o sa îmi placă, poate intru în trupă. Și așa am ajuns la câteva dintre repetiții, unde mi se părea ceva de necrezut să stau lângă niște oameni așa talentați și să văd ce se întâmplă în spatele spectacolelor. Eram rușinoasă, nu aveam curaj sau încredere în mine, eram convinsă că nu aș putea sa fac așa ceva niciodată. Însă, într-o zi, am primit un text în mână, mi s-a spus doar să citesc și am fost apreciată pentru atât. Încet, în timp, am învățat să fiu curajoasă, să am încredere în mine și colegii mei, să exprim emoții și să intru în personaj. Apoi să trec prin repetiții și joc pe scenă.

Am văzut atât din afară, cât și din interior munca unor oameni speciali, iar azi vreau să vă fac cunoștință cu unul dintre fondatorii PlayHood, Ionuț Oprea. În continuare un interviu despre munca lui pentru tineri printre care mă număr.

Interviu realizat de de Anca Văleanu și publicat de galasocietatiicivile.ro. Varianta integrală poate fi citită aici.

Anca Văleanu este o talentată și optimistă tânără de 17 ani. Face actorie, cântă și se pregătește pentru o carieră în industria hotelieră. Din 2021 a început să scrie, primele ei articole fiind despre reușitele celor care au pornit cu puține șanse în viață și despre proiecte care ajută tineri din zone defavorizate.

Interviul face parte din proiectul “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, unde adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă.

„Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna și zona urbană marginalizată Ferentari.

Proiectul este implementat de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin pentru comuna Belin și de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 București pentru Ferentari. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 856.678 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.