Meniu Închide

KATHE, AKANA! (Aici, acum!) – Festival de teatru independent și platformă culturală a etniei rome

„KATHE, AKANA! are un mesaj social clar de educație, de conștientizare și întărire a unei identități pozitive, iar această diversitate culturală despre și mai ales cu romi, lucrează pentru o armonizare în interior, pentru comunitatea romă, cât și în exterior, pentru populația majoritară ne-romă”, spunea anul trecut Alex Fifea, fondatorul primului festival internațional de teatru rom din România. Alex și-a descoperit pasiunea pentru actorie în ultimul an de liceu, prin intermediul Teatrului Studențesc Podul, condus de regizorul Cătălin Naum. La absolvirea UNATC-ului, tânărul actor a refuzat, însă, propunerile de colaborare cu teatre de stat și a ales libertatea totală pe care ți-o dă statutul de actor independent. A ales drumul mai greu, cum se spune, pentru că i s-a părut mai important să poată vorbi și juca despre aspectele mai puțin plăcute ale societății. Acum, la mai bine de un deceniu de la primii săi pași în teatru, Alex Fifea a devenit una din principalele voci ale scenei independente din România. Festivalul de teatru rom KATHE, AKANA! este cu siguranță o confirmare a acelei profesiuni de credință:

Alex Fifea este regizor și director artistic al KATHE, AKANA!, primul festival internațional de teatru rom din România. Proiectul a debutat anul trecut, dar este, de fapt, o continuare a colaborării dintre mai multe grupuri artistice rome.

Ceilalți membri ai echipei cu care lucrează Alex sunt Mihaela Drăgan (România), Andrei Șerban (România) și Rodrigo Balogh (Ungaria), acesta din urmă fiind implicat și în organizarea unui festival de teatru (Roma Heroes) la Budapesta.

La sfârșitul lunii august 2021, proiectul KATHE, AKANA! a fost lansat în aer liber chiar în cartierul Ferentari, prin spectacolul de operă punk-rock Frog Tales, urmat de concertul de rap rom feminist al Nicoletei Ghiță (Niko G.) x Kali. A continuat la Teatrul Evreiesc de Stat și la ArtHub, pe parcursul unei săptămâni întregi.  

Video deschidere Ferentari

Alex a făcut toate lucrurile astea în plină pandemie, așa că este cu atât mai mult de admirat. A reușit să atragă în proiect și alte instituții, teatre și hub-uri cultural-artistice, atât din România, cât și din străinătate (Austria, Germania, Slovacia, Ungaria și Ucraina).

Intenția declarată a fondatorului KATHE, AKANA! a fost și rămâne aceea de a da o voce etniei rome prin teatru și cultură: „Este nevoie să ne cunoaștem și să ne recunoaștem, romi și ne-romi, pentru a putea reconcilia diferențele culturale istorice” (ziarulmetropolis)

Selecția spectacolelor primei ediții a acestui festival (30 august–6 septembrie 2021) a aparținut tot echipei lui Alex, care a fost atentă să introducă în program acele povești bazate pe micro-istoria romilor, pe viața lor, așa cum este ea. Vorbim de un festival cu mesaj educativ, menit să crească gradul de conștientizare a problemelor reale cu care se confruntă această comunitate.

Spectacolele sunt urmate întotdeauna de discuții între publicul spectator și artiști, pentru a scoate în evidență și explica mai bine mizele sociale ale teatrului independent rom.

Nimic din toate astea nu ar fi fost posibil, așa cum mărturisea și Alex, fără ajutorul actriței Maia Morgenstern, care a pus cu generozitate la dispoziția organizatorilor sala de spectacole a Teatrului Evreiesc de Stat. Un loc în care „umbrele dar și luminile istoriei se împletesc până la a se contopi” (Alex).   

Rămâne de văzut ce ne-au pregătit cei de la platforma culturală KATHE, AKANA! pentru ediția a II-a a festivalului. Ce știm sigur este că lucrează la program și, judecând după pasiunea și profesionalismul celor implicați, ne așteptăm la un eveniment de mare răsunet.                

Sursa foto: https://katheakana.ro/

Anca Văleanu este o talentată și optimistă tânără de 17 ani. Face actorie, cântă și se pregătește pentru o carieră în industria hotelieră. Din 2021 a început să scrie, primele ei articole fiind despre reușitele celor care au pornit cu puține șanse în viață și despre proiecte care ajută tineri din zone defavorizate.

Articolul face parte din proiectul “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, unde adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă.

„Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna și zona urbană marginalizată Ferentari.

Proiectul este implementat de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin pentru comuna Belin și de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 București pentru Ferentari. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 856.678 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.