De Anca Văleanu
Copiii români care se nasc în familii foarte sărace, care ajung să ceară bani străinilor pe stradă pentru mâncare, au infinit mai puține șanse să își urmeze pasiunile decât cei din familii cu venituri medii sau mari.
De aceea am ales să spun povestea lui Marian Costache, în vârstă de 19 ani. M-a impresionat cum un copil care nu și-a cunoscut decât bunicii și care, în loc să se preocupe doar de joacă în copilărie, a trebuit să iasă la cerșit prin Rahova, a reușit în final să își urmeze vocația. Eu l-am cunoscut ca actor și nu îmi imaginam că poartă un trecut atât de dificil.
Sper ca povestea lui Marian să le arate celor care apelează la stereotipuri și chiar jigniri față de tineri romi săraci că se înșală și cât de mult rău face atitudinea lor. Dacă nu poți ajuta, măcar nu face mai mult rău.
Sper ca povestea lui să îi inspire și pe alți tineri.
Care a fost spectacolul unde ai simțit cele mai mari provocări?
Eu consider că cea mai mare provocare a fost atunci când am ținut un spectacol alături de Toto Horvath și Nicoleta Ghiță in cadrul unui proiect DOR, la Teatrul Național București. Asta fiindcă la TNB au jucat mai mari actori ai României.
A fost o mare onoare sa pot călca în TNB, să simt energia publicului, a fost minunat.
Provocator mi s a părut deoarece nu voiam să dau greș cu nimic, trebuia să iasă perfect fiindcă era primul meu moment cu adevărat special. Din fericire, m-am descurcat, la fel și Toto și Nico.
A fost minunat ❤️.
Dar care a fost cea mai mare provocare din viața ta?
Sa mă mut din locul în care am copilărit și să mă descurc de unul singur. Nu am avut o viață ușoară, dar cred că toate experiențele prin care am trecut m-au ajutat să îmi îmbogățesc actoria.
Povestește-ne o întâmplare când ai simțit că ai fost discriminat sau ai asistat la discriminarea cuiva.
Eram la școală prin clasa a V-a și o profesoară de germană țipa la un copil de 7-8 ani, de etnie Roma. Mi s-a părut cel mai urât lucru: tu ca profesor să îl faci pe copilul ăla țigan și în toate felurile… a fost foarte trist și dezamăgitor.
Care este proiectul tău de suflet?
ID fest a fost și va rămâne proiectul meu de suflet. Am strâns legături acolo, am performat incredibil de mult din toate punctele de vedere, mi-am făcut prieteni noi.
The Ingenious Drama Festival este un festival național pentru tineri, organizat de tineri. Fondat acum mai bine de 15 ani, este o inițiativă de educație informală, probabil una dintre primele din România.
Ce îți place cel mai mult la actorie?
Comunicarea cu publicul. Eu ador sa interacționez cu oameni, actoria mi-a oferit aceasta șansă.
Ce sfat i-ai da unui adolescent care vrea să devină actor/actriță?
Sa lase rușinea, să aibă încredere în el/ea și în colegii lui/ei. Actoria înseamnă totodată și naturalețe, să nu uite asta.
Ai avut vreun rol care sa îți influențeze apoi viața? Sau exista vreo replică ce te-a marcat?
În piesa “Cerșetorii” m-am regăsit maxim. În toată piesa și m-a cam marcat fiindcă mi-a adus aminte de niște vremuri mai de demult. Bunicii mei obișnuiau sa mă trimită la cerșit când eram mic.
Cât de greu îi este unui tânăr rom să reușească în lumea teatrului?
Trebuie să continue indiferent de orice spune oricine. Cuvintele sunt doar cuvinte până la urmă. Faptele pe care le facem ne duc sus sau jos. Probabil că oamenii întotdeauna vor fi răutăcioși în legătură cu etnia ta. Asta n-ar trebui să te oprească, ci să te facă să mergi și mai departe cu mai multă forță.
Adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă în cadrul proiectului “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru. Aceștia beneficiază de îndrumare editorială specializată.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 856.678 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează creșterea sustenabilă a calității vieții comunităților de romi, contribuind la creșterea incluziunii și abilitarea romilor din două zone marginalizate ale României – comuna Belin, județul Covasna, și cartierul Ferentari, București.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE și Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro