Se știu mult prea puține lucruri despre meșterii artizani romi și abilitățile lor vechi de când lumea. Este un patrimoniu cultural care poate contribui la schimbarea atitudinilor față de minoritatea romă, care poate furniza familiilor acestor meșteșugari acel imbold financiar menit să-i extragă din sărăcie. La Meșteshukar ButiQ, o rețea de tip întreprindere socială, sunt revalorizate toate aceste artefacte ale culturii rome și reinterpretate din perspectiva designului modern. Mai multe despre MBQ și povestea romilor meșteșugari într-un material de Niko G:
Comunitatea romă a fost supusă de-a lungul timpului discriminărilor de tot felul. Este și unul din motivele pentru care locurile de muncă pentru această categorie sunt inaccesibile sau pur și simplu greu de obținut. Mare păcat, pentru că romii sunt maeștri meșteșugari și ar avea enorm de multe de oferit societății—nu doar economic, ci și patrimonial și cultural.
Acesta este contextul în care a apărut Meșteshukar ButiQ (MBQ, în 2015), o rețea de meșteșugari și întreprinderi de economie socială menită să valorifice meșteșugurile rome tradiționale. Vorbim despre sute de obiecte create de mâinile acestor oameni, ajunse între timp și în expoziții și ateliere locale și internaționale.
Morala este că prin contact direct cu bogatul patrimoniu cultural al romilor putem schimba puțin și din atitudinile dominante despre această comunitate. Pentru romi, mai ales, este vorba și de o bună ocazie de a-și ajuta familiile și comunitățile să depășească pragul de sărăcie și să se reintegreze, într-un fel, pe piața muncii (așa-zisa miză socio-economică).
Proiectul MBQ a început ca o cercetare sociologică și antropologică despre meșteșugurile romilor desfășurată de Asociația Romano ButiQ. Practic, rețeaua a fost concepută plecând de la rezultatele acestui studiu. Cel aflat în spatele proiectului, Olivian Mircea, este un personaj care a înțeles din prima cum anume trebuie adus acest meșteșug tradițional în zilele noastre și adaptat la cerințele designului modern. Pentru el, contează să fie păstrate și valorificate doar acele lucruri care au utilitate imediată și sens.
În cadrul rețelei MBQ lucrează în prezent tot felul de meseriași de etnie romă: argintari, care duc din tată-n fiu tainele bijuteriilor artizanale; căldărari, în special din Transilvania, care produc cazane pentru distilerii, ceainice sau ibrice; cioplitori/lingurari, din ale căror mâini iscusite ies tot felul de piese de mobilier, farfurii, platouri, ș.a.m.d.; împletitori de coșuri, mese ori scaune; precum și o serie întreagă de alte meserii, reprezentate toate cu onoare de artiști populari romi. Rețeaua i-a ajutat pe cei mai mulți dintre ei să colaboreze și cu designeri internaționali (din Suedia, Austria, Germania, etc.), ducându-și produsele pe piețe până acum inaccesibile pentru ei.
Sunt multe lucruri minunate la acest proiect. Unul dintre ele este și faptul că veniturile generate se duc direct la comunitățile cu care se lucrează. Meșteșugarii sunt ajutați să-și obțină formele legale, sunt introduși în circuitele economice și încep să-și câștige, treptat, independența—mai întâi cea financiară, apoi, cea socială.
La fel ca turismul, designul a ajuns și el un instrument de atingere a unor obiective sociale. La Meșteshukar ButiQ, se împletește perfect dragostea pentru tradiții cu cea pentru oameni. Este una din puținele platforme cu vizibilitate locală și internațională în care romii pot să se exprime așa cum știu ei cel mai bine: născocind obiecte fascinante, fabricând lucruri după „rețete” vechi, tradiționale, punându-și priceperea în slujba comunității din care fac parte.
Pe platformele de social media îi puteți găsi aici
Instagram https://www.instagram.com/mesteshukar_butiq/
Facebook https://www.facebook.com/MesteshukarButiQ/