Zita Moldovan este actriță și prezentatoare a emisiunii „Din viața romilor”, transmisă la Național TV. În 2006, după absolvirea Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, a colaborat cu Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” la spectacolul „Broadway București”. Co-fondatoare a Companiei de Teatru Giuvlipen din 2014, Zita Moldovan și-a trecut în repertoriul artistic spectacole precum „Gadjo Dildo”, „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, „Albastru Portocaliu”, „Corp Urban” și „Kali Traś” (primul spectacol despre Poraimos, în coproducție cu Teatrul Evreiesc de Stat, regizat de Mihai Lukács).
În 2016, Zita își lansa și prima ei colecție de haine cu influențe și motive rome, Romany Dreams. Scopul declarat al creatoarei a fost întotdeauna combaterea formelor de rasism îndreptate împotriva comunității rome. În cei peste 15 ani de carieră, artista a fost implicată activ în problemele comunității etnice din care provine, susținând mai multe campanii pentru drepturile romilor. În calitate de creatoare de modă, ea continuă această tradiție a rezistenței rome prin cultură (sens larg).
Zita Moldovan s-a născut la Reghin, în județul Mureș, acolo unde a și copilărit și petrecut o bună parte din adolescență. A plecat la Cluj, la 18 ani, pentru a face facultatea de teatru. Încă este convinsă că aceea a fost cea mai mișto perioadă din viața ei.
Zita a ajuns la București în urmă cu 17 ani, angajându-se la Național TV, la emisiunea „Din viața romilor”, pe care o prezintă până în zilele noastre. În paralel, și-a văzut de cariera în teatru, pentru că i s-a părut că-i oferă cea mai mare flexibilitate și spontaneitate. Pe drum, s-a schimbat ea însăși, pentru că asta face teatrul din om. Și-a schimbat mai ales modul în care vede și alege rolurile, ajungând la o frumoasă maturizare artistică.
În 2014, s-a cunoscut și cu Mihaela Drăgan, alături de care a înființat trupa de teatru feminist rom Giuvlipen. Evident, toate spectacolele lor au abordat, de-a lungul anilor, teme curajoase și actuale, deloc confortabile pentru majoritatea societății. Fiind o trupă independentă, Giuvlipen a trăit doar din entuziasmul, energia și ideile îndrăznețe ale acestor artiste. Zita este și unul din artiștii care militează pentru înființarea unui Teatru Rom de Stat.
Pandemia a accentuat și mai tare problemele cu care se confruntă artiștii independenți din România, probleme peste care Zita a trecut cu bine doar pentru că este și angajata unei televiziuni. Tot în această perioadă, la 4 ani de la „Romany Dreams”, Zita scotea o a doua colecție de haine, intitulată sugestiv „Loly”—în limba romani, loly înseamnă roșie, simbolizând puterea și rezistența (pe scurt, viața). Sunt elemente de cultură romă pe care Zita Moldovan le prețuiește și le promovează în minunatele ei creații.
Sursele de inspirație ale Zitei Moldovan sunt hainele tradiționale rome, pe care creatoarea le reinterpretează și uneori chiar personalizează (cum ar fi colecția Kali de tricouri pentru Mihaela Drăgan, cu mesaje inspirate din spectacolele jucate de trupa Giuvlipen).
Indiferent de zona în care se implică, Zita Moldovan adoptă calea culturală către emancipare, fiind convinsă, așa cum a declarat în numeroase ocazii, că „doar cultura contribuie la diminuarea rasismului și discriminării”.
Prin motivele și temele pe care le abordează, colecțiile creatoarei de modă Zita Moldovan nu fac nici ele excepție de la această regulă. Ele sunt, dincolo de toate, un elogiu adus istoriei, culturii și civilizației rome.
Romany Dreams Collection
Autoarea, Niko G. este actriță, compozitoare și cântăreață rap care produce artă antirasistă și feministă, iar articolul face parte din proiectul „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”) desfășurat de Fundația Amfiteatru.
***
Adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă în cadrul proiectului „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru. Aceștia beneficiază de îndrumare editorială specializată. „Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna, și zona urbană marginalizată Ferentari (sector 5, București).